trešdiena, 2010. gada 31. marts

Pinokio paradoks

Ja Pinokio saka, ka viņa deguns paliks garāks, bet tas nepaliek, tad viņš melo.Bet Pinokio deguns pagarinās, kad viņš melo, līdz ar to viņš saka patiesību. Tādējādi sanāk, ka viņa deguns aug un viņš saka patiesību - paradoks??
Bet izrādās uz to nevar skatīties tik vienpusēji.

Viss ir atkarīgs no tā pēc kādiem kritērijiem tiek noteikts tas vai Pinokio melo vai nē.Pardoksa nebūtu,ja ar melošanu saprastu to, ka Pinokio saka kaut ko zinot, ka tā nav patiesība.
Tātad, ja Pinokio saka "mans deguns augs" un viņš zina, ka tas augs, tad tas neaugs, jo viņš nemelo. Pinokio būs pārsteigts. Ja viņš sakot to pašu domā, ka viņa deguns neaugs, tad deguns pagarināsies, jo viņš būs melojis.  Pinokio atkal būs pārsteigts Ir skaidrs, ka tā darot pēc kāda laika Pinokio vairs nesapratīs ko domāt un katru reizi viņš būs pārsteigts ar rezultātu. Bet paradoksa nebūs.
Ja šim jautājumam pieiet no citas puses un pieņem, ka Pinokio deguna augšanas mehānisms (DAM) darbojas neatkarīgi no Pinokio gribas, tad mums rodas lielas problēmas.

Ja DAM darbotos šādā veidā tad pinoki būtu bilnīgi visvarens. Jo viņš piemēram varētu izteikt šādu pieņēmumu "Grindex akciju vērtība rīt pieaugs" un zināt atbildi atkarībā no tā vai viņa deguns paliek garāks vai nē. Līdz ar to Pinokio papildus sākotnējam paradoksam iekļūst vel arī citos ceļošanas laikā paradoksos.

Bet pieņemot, ka DAM eksistē un argumenta pēc pieņemot arī sistēmu, ka ja deguns aug => Pinokio melo un arī Pinokio melo => deguns aug. Iedomājieties, kas notiktu, ja Pinokio pateiktu:

"Vai nu mans deguns augs vai arī es kļušu par īstu zēnu"

Vienīgais veids kā šādam pieņēmumam neizraisīt paradoksu ir tāds, ka Pinokio kļūst par īstu zēnu. Līdz ar to, ja Visums kaut kādā veidā dara visu iespējamo, lai izvairītos no paradoksiem, tas pārvērtīs Pinokio īstā zēnā.

Secinājums: Pinokio ir visvarens

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru